”Utan ORD blir livet meningslöst. Och MOD kan också föra oss framåt, förändra våra liv positivt, ibland skapa hjältar. Men mod kan också leda till tradgedier.”
Så inleder Sigurd Glans, legendarisk redaktionschef i 20 år på Aftonbladet och sedan aktiv med program i Sveriges Radio, sin bok. Och tradgedin han skriver om handlar om hur 600 unga män i Sverige störtade och dog med sina militärplan under kalla kriget. En ofattbar och för mig helt okänd siffra.
Men Sigurd Glans, han vet. Han hade som ung högtflygande planer och ville bli stridspilot. Men hans ögon ville annorlunda. Dock fick han träffa piloter som värnpliktig flygsoldat och gjorde reportage om stridspiloterna i Smålandsbygdens Tidning. Den här glömda och delvis gömda efterkrigskatastrofen i det svenska försvaret har med mod att göra. Ofattbara 600 unga män miste livet under störtningar med nya svenska flygplan. Stridspiloterna blev flygvapnets försökskaniner i skyn – bara J 29 Tunnan tog mer än hundra flygares liv, skriver Glans.
Störtad Tunna i Sala 1960/Foto: Försvarsmakten
SPARKADES NÄR DET GICK SOM BÄST
Men efter 35 sidor handlar boken om Journalistik – ord och mod. Enbart under framgångsdecenniet 60-talet ökade Aftonbladet med 318 000 exemplar. Och under den perioden hade AB fem chefredaktörer, vilket inte precis skapade någon kontinuitet. Den stod istället redaktionen under Glans för. Framgångarna fortsatte under 70-talet.
Och Sigurd Glans berättar hur han plötsligt, när det gick som allra bäst, fick sparken av ganska nya ledartrojkan vd Bertil Nilsson, chefredaktörerna Gunnar Fredriksson och Gunnar Arvidson. Det var Fredriksson som gav Glans det överraskande beskedet: Du får inte finnas i huset i morgon. Du har tre timmar på dig att lämna huset.
MEN LEDNINGEN TVINGADES RETIRERA
Någon direkt orsak gavs inte, mer än att det hade varit något fel i tidningen. Och visst överdrag i redaktionsbudgeten. Detta i en tidning som då var enormt framgångsrik, även ekonomiskt.
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Och vad som sen hände med spontant protestmöte i redaktionen och så vidare kan man läsa i boken. Det hela slutade med att chefredaktörerna och direktören till sist tvingades be Sigurd Glans att komma tillbaka i samma roll som tidigare. Dessutom tvingades de skriva ut det på Aftonbladet: Glans tillbaka.
Men bråket skapade mycket obehag, också för andra än Glans.
AB:S LEDNING KRÄVDE SAMTRYCK MED BONNIERS
Intressant läsning om hur det kunde gå till i LO-ägda Aftonbladet med toppchef som krävde nickedockor i ledningen. När AB skulle lämna Tidnings-Klara ville han för övrigt samtrycka med Bonniers. Men den striden förlorade Bertil Nilsson. Frågan är vad som hänt med AB om den planen blivit verklighet?
Men Glans skriver inte bara om sin egen tillvaro på Aftonbladet utan berättar om djärva kvinnor hans samarbetat med. Allt från Sveriges första kvinnliga journalist Wendela Hebbe till Gunilla Bergström, Cecilia Jacobsson, Åsa Moberg och en mängd andra. Nej, Sigurd Glans träffade aldrig Wendela Hebbe, var ju ett århundrade mellan dem, men han växte upp femtio meter från hennes hem i Nässjö, flyttade som hon till Jönköping, började skriva i Aftonbladet och togs sen till AB i Stockholm.
Harry Schein, Sigurd Glans och till höger Ulla Lemberg och Allan Fagerström/ Foto: Reportagebild
AB-JOURNALISTER ÖVER HELA MEDIEVÄRLDEN
En mängd andra journalistkarriärer kan vi också läsa om. Otroligt många journalister tycks ha börjat på Aftonbladet och sedan spridits runt om i stora delar av medievärlden. Glans kartlägger på det viset decennier av mediehistoria. Namn som Allan Fagerström, Bo Lidén, Rolf Svensson, Macke Nilsson, Sten Nordin, Dieter Strand med flera, med flera.
Och som tennisintresserad påminns man om att även tennisvirtuosen Janne Lundqvist var verksam med krönikor i AB. Även Sigurds pappa Bernhard Glans, som startade Smålandsbygdens Tidning och var med och startade Folket i Bild, får klart en sida.
Minneshall på Gärdet i Stockholm över de dödade stridsflygarna/ Foto: Jörgen Widsell
HUNDRATALS DOG AV FARLIGT PULVER
Men Sigurd ägnar också en hel del bokutrymme åt att berätta om hur han som tidningsförsäljare mötte de anställda på Husqvarna Vapenfabrik på väg till jobbet. De hade för vana att ta ett pulver som hette Doktor Hjortons pulver för att bättre klara sitt arbete. Det gav stimulans och mod i jobbet. Det var bara det att hundratals dog mitt i karriären i svåra plågor. Och det tog lång, lång tid innan en ny företagsläkare begrep att pulvret var livsfarligt. En annan okänd historia.
”Joe Hill – frihetskämpe och reporter” är ytterligare en rubrik i boken ”Ord&Mod”. I det kapitlet får vi via författaren Norman Mailer reda på hur det kom sig att Aftonbladet uppmärksammade dödsdömda Gary Gilmore före den hela amerikanske pressen.
Åke Pettersson
Är du intresserad av boken, köp den till mediehistoriepris här via Sterners förlag!
Ange rabattkod MURVEL vid betalning så gäller 20% rabatt inkl frakt.