Några julklappstips i bokform

Ja, varför inte en bok med mediehistorisk anknytning i julklappssäcken?

Vi har redan här på hemsidan berättat om Ellinor Melanders bok om utrikeskorren med mera Hilda Sachs och Sonja Svenssons bok om barn och ungdomstidningar. Men det finns flera ganska nyutkomna böcker inom området. Här några tips: (och har du som läser detta flera tips, så mejla gärna till ake.pettersson@comhem.se)

”SkrivLIV – Från första boken till första barnet”

Till exempel Gun-Britt Sundströms ”Skrivliv”, en samling dagboksanteckningar från sextio- och sjuttiotalet, som mycket handlar om livet på Dagens Nyheters kulturredaktion på den tiden. Och inte minst om hårda nappatag med ganska enväldige chefredaktören där, Olof Lagercrantz.

”Mannen i skogen – En biografi över Vilhelm Moberg”

En ännu tjockare bok (över 700 sidor) är Jens Liljestrands Augustpris-nominerade, heltäckande biografi om Vilhelm Moberg, ”Mannen i skogen”.

I den kan man bland mycket annat läsa utförligt om Mobergs noveller i Smålänningen, anställning som journalist i Nya Växjöbladet, Västra Östergötland, Arvika Nyheter, Oskarshamns Tidning samtidigt som Mobergs rykte som litterär och journalistisk profil stadigt växte.

”Frihetens blå toner -En berättelse om jazzen i Sverige”

I vår kommande årsbok 2019, som då kommer att heta Mediehistorisk årsbok, kommer ett kapitel att handla om världens äldsta tidning om jazz, Orkester Journalen, skriven av journalisten Göran Jonsson på Dagens Industri.

I väntan på det kapitlet kan man läsa Jonssons färska bok ”Frihetens blå toner – en berättelse om jazzen i Sverige”. Första gången ordet jazz nämndes i svensk press var faktiskt för exakt 100 år sedan.

Och vad som hänt sedan inom svensk jazz – första fröet till det som brukar benämnas som det svenska musikundret – kan man läsa om i skiftande tempo i en svängig bok.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *