Birgit Petersson 1935-2021

Efter en lång gärning som historiker och pressforskare har docent Birgit Petersson, Umeå, avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 85 år. 

Som pressforskare intresserade hon sig särskilt för journalistyrkets professionalisering och de kvinnliga journalisternas villkor. Hon var en av författarna i fyrbandsverket Den svenska pressens historia, där hon svarade för tidsperioden 1880-1897, Tidningar om industri och parti.

Inom samma forskningsprojekt gjorde hon en särskild studie om professionaliseringen, Från murvel till journalist, en pionjärinsats om hur yrket växte fram. Hon har också skildrat Sundsvalls Tidnings 150-åriga historia och i ett uppföljande verk tidningens utveckling till mediehus under senare decennier. Hon har även haft flera uppdrag i Svensk mediehistorisk förening och medverkat med en rad artiklar i föreningens årsbok. 

Biografi över Alma Braathen

Med åren och med mer egen tid efter pensioneringen kunde hon borra djupare i de enskilda journalisters liv vars strukturella villkor hon tidigare studerat, och nu med fokus på ett antal kvinnor som marginaliserats i den mediala historieskrivningen. 2014 kom den stora biografin över Alma Braathen, signaturen Brodjaga, som bland många andra utrikes uppdrag var frontreporter under andra världskriget med reportage på DN:s förstasidor från finska vinterkriget och ockupationen av Norge, sida vid sida med Barbro Alvings rapporterande.

Manus om radiokritikern Karin Schultz

Vid sin bortgång hade hon precis avslutat manuskriptet till en biografi över Karin Schulz, Sveriges första egentliga radiokritiker från 1940-talet och framöver, först i DN och senare Stockholms-Tidningen. 

Birgit föddes i en stor lantbrukarfamilj utanför Ronneby och växte upp i Blekinge, dit hon ofta återvände till sitt sommarhus tillsammans med maken Bertil, som delade hennes stora intresse för presshistoria. Efter några år som lärare i Skåne flyttade Birgit till Umeå 1970, där hon disputerade 1983 med avhandlingen Den farliga underklassen. Studier och fattigdom i 1800-talets Sverige och där hon blev docent vid Historiska institutionen.  

Lars-Åke Engblom                    Kristina Lundgren

 

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *